Entrada destacada

Teatre en anglès a l'auditori Josep Carreras

L’alumnat de Cicle Mitjà de de Cicle Superior de totes les escoles de Vila-seca, més de 1.100, han gaudit aquests dies de les quatre sessi...

dimecres, 11 de desembre del 2019

10 anys al web!


Un bon moment per mirar enrere!

L’any 2009 publicàrem la primera notícia al web del Pla d’Entorn i durant 10 anys ens ha servit per divulgar les nostres activitats més emblemàtiques i consolidades com l’Intercanvi literari a l’educació Infantil, la Trobada Poliesportiva de l’alumnat de 3r, la Ballada de Sardanes de l’alumnat de 4t, el congrés Aprenem i Compartim de 5è, la celebració del Dia Mundial de la Poesia, el Programa de Lectura d’Estiu, la Cantada Vila-seca Canta, les sessions del Teatre Interescolar, les activitats per a les famílies...; activitats extraordinàries com La Jornada Intercultural, la Taula Mixta de Debat, l’Observatori de Valors, el concert de Els Pets, la presentació de l’audiovisual Fem camí junts, el nostre vídeo sobre el Dia Mundial de la Poesia al web de la Institució de les Lletres Catalanes, entre d’altres. També hem incorporat les notícies significatives relacionades amb els centres educatius del municipi com: la celebració dels 40 anys de l’Escola Cal.lípolis, els 50 de l’escola Torroja i Miret, els 10 de l’Escola Miramar, la festa dels Somnis de l’Escola La Canaleta, la inauguració de la biblioteca de l’Escola La Plana, les Jornades Culturals de l’Escola Mestral, els premis Sambori de l’Escola Sant Bernat i tants d’altres!
La tecnologia ha evolucionat i per tal de poder penjar fotografies i vídeos, el curs passat vam obrir el blog  https://pladentorn.blogspot.com/, encara que continuarem actualitzant l’antic web durant el curs. A partir d’ara ens podeu seguir al blog i també al facebook d’Ensenyament Vila-seca.cat. En aquest últim podreu fer el seguiment de les activitats per a les famílies.

Ja tenim una història! Són 10 anys de projecció al web, que ens permeten tenir evidències del desenvolupament de les diferents activitats portades a terme; encara que el recorregut com a Pla d’entorn és una mica més llarg, ja que aquest curs hem iniciat el 13è Pla d'actuacions corresponent al 2019-2020. I continuem!


El recull de les notícies més important ha donat com a resultat aquest document:

PEE Vila-seca, 10 anys al web

I si teniu 6 minuts podeu veure el vídeo ampliat amb més imatges per donar una visió general del 12 anys del Pla d'Entorn. Felicitacions a tots/totes els/les participants que ho han fet possible!

VÍDEO 10 ANYS AL WEB
12 anys en 6 minuts!



divendres, 29 de novembre del 2019

L'aventura d'avorrir-se




La companyia L'Estaquirot va aconseguir que més de 1.300 nens i nenes d'Educació Infantil  i de Cicle Inicial de totes les escoles de Vila-seca gaudissin de la seva obra L'aventura d'avorrir-se.

La protagonista de la història és la Rita, una nena que té moltes joguines, de les quals ja n'està cansada, no li aporten res nou i per tant ja no té ganes de jugar-hi. Sembla que el l'únic que l'atreu és la tauleta, ja que es queda enganxada a la pantalla durant més temps del que els pares voldrien, encara que moltes vegades és l'únic recurs que tenen per mantenir-la ocupada.

El que semblava que seria un dia molt avorrit a casa de l'àvia va acabar essent un gran descobriment! La Rita va descobrir que amb una llanterna podia fer autèntiques meravelles, ja que enfocant qualsevol objecte, aquest es projectava, on volia: a la paret, al sostre... Qualsevol objecte, cobrava una nova dimensió, podia fer-los grans i molt més grans... Val la pena experimentar-ho! Semblava màgia, perquè a les parets de l'auditori vam poder veure figures de gran dimensions movent-se feliçment, despertant gran admiració per part dels nens i nenes. 

Un espectacle musical i visual molt atractiu. Per si fos poc, del no res sortia el gegant blanc de la panxa grossa que s'anava inflant i inflant, fins fer-se enorme. La Rita va poder explorar la seva panxa plena de joguines, ja que se les menjava, fins trobar-hi l'aneguet groc que li havia donat la seva àvia...

Va ser una gran experiència especialment per als més petits! I ara que han descobert el joc de la llum i les ombres, segur que no s'avorreixen més!


dijous, 30 de maig del 2019

Presentació del Programa de Lectura d'Estiu

Avui s'han portat a terme les primeres sessions de presentació del Programa de Lectura d'Estiu al jardí de la Biblioteca Pública de Vila-seca. Continuaran el proper dimarts, i d'aquesta manera l'alumnat de tercer de totes les escoles del municipi hauran gaudit d'una estona força interessant i motivadora amb propostes de lectura per a l'estiu que s'apropa.

Els pirates i les aventures del mar són els protagonistes d'aquesta edició. El narrador i rapsode Carles Alcoy s'ha encarregat de desvetllar l'interès per la temàtica explicant diverses històries on els pirates han estat els protagonistes. Essent així per força s'ha parlat d'aventures en llocs ben diversos i allunyats, amb pirates ben dolents i mapes del tresor. Fins i tot en Carles ha ensenyat, això sí de manera molt ràpida, el mapa que ell mateix porta tatuat..., no convenia veure'l gaire bé ja que pot portar complicacions afegides!

Un esplèndid mural,  obra de la Núria Porras, mostra un gran mapa on s'indica la ubicació del tresor de la biblioteca, tot un repte per poder trobar-lo! El podeu veure al hall de la biblioteca mentre es desenvolupi el programa.

La presentació s'ha acabat amb un divertit conte molt participatiu, on intervenen molts peixos, amb la intenció de tombar la barca de la balena. Si l'escolteu fins al final sabreu perquè les balenes tenen un forat a l'esquena!

CONTE FINAL

Podeu trobar més informació de les activitats que es portaran a terme al web de la biblioteca:

dijous, 16 de maig del 2019

Ballada de Sardanes per Sant Isidre



Els nens i nenes de 4t de Primària de totes les escoles de Vila-seca van començar la jornada d'ahir, Sant Isidre, amb la caminada que els portava cap al Parc de La Riera. L'arribada ja és d'entrada un bon començament, ja que grups de nens i nenes es van incorporant a la plaça provinents de totes les direccions!


Costa bastant organitzar les dues grans rotllanes, ja que comptem amb 270 alumnes i aconseguir una bona distribució és important. A la fotografia els podem veure preparats per a començar, mentre escoltaven unes paraules de benvinguda per part de la regidora d'Educació, la Sra. Manuela Moya que també s'incorporà a la rotllana per compartir la ballada.



Sonaren La Santa Espina i Sota el Mas Ventós i després del canvi de coreografia, en què les dues rotllanes s'acaben fonent en una única gran rotllana que ocupa completament el Parc de la Riera, es ballà novament La Santa Espina.



L'actuació resulta curta; però això sí, intensa. Darrera queden les moltes estones d'assajos, perquè cal aprendre els passos i anar perfeccionant la coordinació, cosa que no s'improvitza. Mestres tutors i tutores, especialistes de música, o bé d'Educació Física s'han ocupat d'aquest treball previ continuat i llarg. Felicitacions per la tasca feta!



Podeu veure alguns moments de la ballada:



dimarts, 14 de maig del 2019

V TROBADA D'ESCACS




Més de 230 nens i nenes a l’espai del menjador del Complex Educatiu de Tarragona i en silenci! És ben increïble, però és que jugaven a escacs. Queda ben demostrat per tant, que aquesta pràctica facilita la concentració!

Avui s’ha portat a terme la V TROBADA D’ESCACS amb la participació dels alumnes de 3r de Primària de les escoles La Canonja, La Portalada, Ponent, Salou i Sant Bernat Calbó dels municipis de La Canonja, Altafulla, Tarragona, Salou i Vila-seca. Aquesta és la segona ocasió en què la trobada es porta a terme en aquesta ubicació i això perquè cada vegada són més les escoles que participen del projecte “Escacs a l’escola”. El que va començar essent una trobada conjunta d’escoles de diferents comarques properes, ara s’ha multiplicat i en són tres les trobades que es faran durant aquesta setmana. Aquí hem comptat amb escoles del tarragonès!
És interessant remarcar que aquest projecte sorgí de les directrius del Parlament de Catalunya, l’any 2010, en declarar els escacs d’utilitat pública i instar al Govern a la seva difusió i pràctica, de manera especial en l’àmbit educatiu; també en el lúdic i el de la salut.

El Projecte “Escacs a l’Escola” ha permès convertir el joc en un recurs important que potencia el desenvolupament de les estructures cognitives, el raonament i el pensament logicomatemàtic, les habilitats lingüístiques i els hàbits de conducta.

La trobada s’ha organitzat amb quatre rondes, amb un descans per a l’esmorzar i esbarjo per poder gaudir dels amplis espais del Complex i també fer la foto de conjunt, amb tots els participants. S’ha acabat amb el lliurament de diplomes als representants de les escoles.

Els autobusos ja tornaven a ser a la porta i calia tornar cap a les escoles. Això sí, calia recollir les peces i els taulers i pensar ja en properes trobades.

Cal felicitar al Sr. Jordi Franquet, formador del projecte, als mestres de les escoles, al Consell Esportiu del Tarragonès i als seus voluntaris que han fet possible aquesta jornada, amb una organització que ha tingut en compte tots els detalls i que ha funcionat a la perfecció. S’agraeixen les col·laboracions del Complex Educatiu de Tarragona i del Servei Educatiu del Tarragonès, així com la presència de la Sra. Núria Rofes en representació dels Serveis Territorials d'Educació.

















ALBUM DE FOTOS

dijous, 25 d’abril del 2019

L'Escola Cal·lípolis celebra els 40 anys!




L'Escola Cal·lípolis celebra els seus 40 anys!

MOLTES FELICITATS!

Avui a l'Escola Cal·lípolis han fet la festa de celebració dels seus 40 anys. El pavelló esportiu i el pati de l'escola han estat els escenaris principals de les diverses activitats, en les quals ha intervingut l'alcalde de Vila-seca, el Sr. Josep Poblet i la directora de l'Escola Sra. Francesca Boluda. Les famílies de l'alumnat han estat acompanyades també per regidores de l'Ajuntament, representants dels Serveis Territorials d'Educació i membres dels equips directius de tots els centres educatius del municipi.

L'escola està decorada per a l'ocasió amb produccions plàstiques molt creatives que alhora posen en valor la feina feta durant aquests 40 anys d'existència i també als professionals que l'han fet possible.

Hi ha hagut lliurament de premis, lectura de poemes, actuacions musicals, plantada d'arbres, càpsules del temps i també esmorzar que a última hora s'ha acompanyat d'un plugim que ha obligat als assistents a refugiar-se a l'interior de l'escola.

Un bon recull de tot ho podeu veure a la notícia del TAC 12 i també als vídeos elaborats per l'Escola:





dimarts, 23 d’abril del 2019

Vila-seca Canta, 2019



Avui hem gaudit de la 13ena edició de la Cantada de Sant Jordi: Vila-seca Canta. 



En aquesta ocasió ens han ofert la  Cantada "El follet valent" interpretada per més de 900 alumnes de 2n, 3r i 4t de totes les escoles de Vila-seca, acompanyats per l'orquestra formada per alumnes del Conservatori Professional de Música, amb la direcció de la Sra. Maribel Marín.




L'acte s'ha portat a terme a la pista coberta del Pavelló esportiu, per tal de gaudir de millors condicions acústiques, en relació a d'altres edicions. Després de l'assaig i petit esmorzar saludable, les portes s'han obert al públic i mentrestant nens i nenes, pares i mares i d'altres familiars i amics buscaven la ubicació d'uns i altres, moment sempre molt important abans de començar!




S'han interpretat 8 cançons i la cançó final Un drac ferotge de Jordi Tonetti, mentre s'anaven alternant els diferents cursos, amb les cantades conjuntes. Una gran feina prèvia molt important, fins a arribar a aquest gran dia, ja que els mestres de música han portat a terme una tasca continuada i extensa que avui ha agafat grans dimensions en poder ajuntar totes les peces del gran trencaclosques, aconseguint un acte de gran format que a tots ens deixa bocabadats.




Els encarregats de dramatitzar la cantada han estat els alumnes de l'Escola Miramar que han acompanyat la música amb boniques coreografies, molt ben preparades. Tot això lligat amb la intervenció d'un molt bon narrador: Juan Carlos Edo de la Companyia Toc de gresca. Un esplèndid resultat! Felicitacions a tots els implicats!




L'activitat forma part de la programació del Pla Educatiu d'Entorn i en són els organitzadors: l'Ajuntament de Vila-seca, el Conservatori Professional de Música i les escoles de Vila-seca. Tots ells han tingut el reconeixement a la feina feta per part de la inspectora d'Educació, Sra. Olga Fernández i de la regidora d'Educació, Sra. Manuela Moya, que han tancat l'acte amb les seves intervencions, a les qual han seguit les fotos de conjunt, amb els/les professionals més directament implicats en la preparació de la Cantada.




El Follet Valent: text de Clara Ripoll i música de Núria Juanet. Arranjaments i la coordinació musical a càrrec de Marc Torres.


Podeu veure la notícia al TAC 12:


NOTÍCIA AL TAC 12


REVISTA MÉS VILA-SECA

I vídeos en aquesta carpeta:


CARPETA AMB VÍDEOS


I els que pesen menys els podeu veure aquí:














dilluns, 8 d’abril del 2019

Tres premis Sambori per a l’Escola Sant Bernat



El premi escolar de narrativa en català, organitzat per Òmnium Cultural, ha arribat aquest any a la tretzena edició.  Els seus objectius són els de promoure la participació en un projecte comú i difondre l’ús del català dins l’àmbit escolar, incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen als centres educatius.

La demarcació Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès va celebrar el lliurament de premis aquest dissabte al Convent de les Arts d’Alcover. Aquesta ha estat una gran edició per a l’Escola Sant Bernat ja que tres dels seus alumnes van recollir premi!
Les obres premiades dels  alumnes de l’Escola Sant Bernat han estat:

CICLE MITJÀ DE PRIMÀRIA
“El nom del meu germà” de l’Héctor Sánchez González  
“Amb les aventures aprenem” de l’Ariadna Anitua Hidalgo  

CICLE SUPERIOR  DE PRIMÀRIA
“El llibre dels records” de l’Oriol Fernández Canellas  

Moltes felicitats als premiats i a l’escola, per aquesta distinció!






La novetat d’aquest any ha estat la publicació d’un opuscle amb els divuit textos premiats en les sis categories, d’aquesta manera  els premiats ja se’n van poder emportar un exemplar  i veure el seu text imprès, formant part d’una publicació!

diumenge, 7 d’abril del 2019

V Congrés "Aprenem i Compartim" amb l'alumnat de 5è de Primària

L'Escola Mestral acollí aquest divendres el V Congrés "Aprenem i Compartim" amb l'alumnat de 5è de Primària de totes les escoles de Vila-seca.





Més de 300 alumnes de 5è participaren en aquest cinquè Congrés, alguns d'ells amb la responsabilitat de ponents en representació de la seva escola, mentre que els altres hi assistiren com a espectadors. No obstant tot l'alumnat participa del procés previ de preparació de les ponències, relacionades amb algun dels projectes que treballen a les respectives escoles, i del procés d'elecció en qualitat de ponents. Això vol dir que hi ha un treball previ important abans de la celebració del Congrés, on mestres i alumnes hi aboquen molts esforços que sens dubte es veuen perfectament reflectits durant "el gran dia".

Les temàtiques presentades per les diferents escoles van ser aquestes:

Animals en perill d'extinció, Escola Mestral
El mar, Escola La Plana
Escacs a l'escola, Escola Sant Bernat
La dislèxia, Escola Miramar
El mètode científic: refracció i reflexió de la llum, Escola Cal·lípolis
Un nou lloc on poder viure, Escola La Canaleta
El teatre social, Escola Torroja
Homenatge a Antonio Machado, Escola Mestral

(Podeu veure el programa en la publicació prèvia)

Aquesta ha estat una esplèndida edició, per la qualitat dels continguts presentats, les presentacions orals i digitals a les quals s'han afegit  força elements originals i creatius en forma de materials aportats, petites representacions i proposta d'activitats que han donat molta riquesa al conjunt. La competència comunicativa és un punt fort en l'alumnat!



Durant uns minuts tot l'alumnat es concentrà al pati, com s'observa a la fotografia, i s'aprofità per fer un acte conjunt on en aquest cas, dues de les escoles: Mestral i Cal·lípolis explicaren com s'havia portat a terme a la seva escola, tot el treball previ de preparació del congrés.


Felicitacions per la feina feta!

dijous, 4 d’abril del 2019

DEMÀ TENIM EL CONGRÉS "APRENEM I COMPARTIM"


Demà tenim el congrés Aprenem i compartim amb l'alumnat de 5è de Primària de totes les escoles de Vila-seca. En aquesta edició l'Escola  Mestral és l'acollidora de l'activitat. Ja fa dies que mestres i alumnes preparen les ponències i demà serà el gran dia!

   Aquí podeu veure el programa amb les temàtiques treballades i l'alumnat ponent de les escoles:




dissabte, 23 de març del 2019

LES IMATGES DEL DIA MUNDIAL DE LA POESIA



Vídeo resum de la celebració del Dia Mundial de la Poesia. Producció audiovisual: ESCOLA MESTRAL


També podeu accedir a una selecció de fotos en aquest enllaç:

ÀLBUM DE FOTOS

divendres, 22 de març del 2019

Dia Mundial de la Poesia a la Residència Vila-seca



El dia 21 de març és una data destacada en el calendari escolar, ja que des de fa uns quants anys portem a terme l'activitat de Celebració del Dia Mundial de la Poesia a la Residència Vila-seca, en la qual participen representants de totes les escoles i els instituts del municipi.
Aquest dia capgirem l'activitat habitual de la Residència i el Centre de Dia es converteix en un teatre improvitzat que dona protagonisme als nens, nenes i joves mitjançant la poesia. I també als avis i àvies, donat que és a ells i elles a qui tots plegats volem lliurar un regal, per mitjà de les ben assajades actuacions de les quals voldríem que gaudissin. Aquest any a més, l'esforç ha estat encara més important, ja que el repte plantejat ha estat el de presentar poemes de creació pròpia i per això mestres i alumnes han hagut de treballar amb paraules, sentiments, records... per ensenyar i aprendre a donar-los forma. I per això la satisfacció dels resultats obtinguts és encara més gratificant, perquè fer de poetes ja és un altre nivell!
Mentre es prepara la decoració, el so, es redistribueixen el mobles... l'espai es va disposant per acollir els artistes, mentre avis i àvies van situant-se a la sala encuriosits pel que vindrà. I els artistes van arribant, així com els convidats i convidades participants a l'acte. La sala és ben plena i tothom és a punt. Després de la presentació inicial a càrrec de la Sra. Manuela Moya, regidora d'Ensenyament, són els més petits els que tenen la responsabilitat d'iniciar la lectura o recitació dels poemes... De fet imposa bastant, adreçar-se a un públic tant ampli! 

Aquest va ser el programa:

Presentacions i lectura de poemes per part de l’alumnat, seguint l’ordre següent:

Centre
Poema
Alumnes
Curs
Escola Sant Bernat
Petons i abraçades
Creació pròpia
Aina López
Guillem Mendoza
2n

Escola Torroja

Els avis, els mags més savis
Creació pròpia

Paula Fructuoso
Oriol Lafont

3r

Escola La Canaleta

La nostra escola
Creació pròpia

Noa Verdejo
Gorka Roca

3r

Escola Miramar

Un poble
Núria Freixa

Joel Gutierrez
Deva Sánchez

4t

Escola La Plana

Els animals
Creació pròpia

Kevin Galán
Ingrid Guijarro


Escola Mestral

Els avis
Creació pròpia

Júlia Panisello
Javier Carmona (clarinet)


Escola Cal·lípolis

L'escola, els 40 ja són aquí
Creació pròpia

Judith Pérez
Cristina Aguilera


Institut Vila-seca

Podries
Joana Raspall

Amina Roughi
Lucia Torres

1r ESO

Aula 15

Quinze Cors
Creació pròpia

Víctor Alves
Yahya Ben El Allid

2n i 3r ESO

Institut Ramon Barbat

Salm
Joan Castellano, professor de Llengua i Literatura Catalana

Miquel Ferrús
Laura Vidilla (flauta)

2n i 3r ESO
  • Lectura de poemes per part de la Sra. Núria Llebaria, directora de la Biblioteca Pública, la Sra. Olga Fernández, inspectora d’Educació, el Sr. Josep Toquero, regidor de Relacions Ciutadanes i  la Sra. Manuela Moya, regidora d’Educació.
  • Recitació d'un poema per part de la Sra. Montserrat, en representació de la Residència.
  • Cloenda de l’acte a càrrec de la Sra. Sílvia Mirete directora de la Residència Vila-seca.

En les seves intervencions la inspectora, els regidors i la directora de la residència van dedicar paraules d'agraïment i de reconeixement per la tasca realitzada pels diferents professionals implicats en l'acte: alumnat, mestres, professionals de la residència i també van posar en valor les tasques habituals en el dia a dia de tots aquells que treballen per fer agradable la vida dels avis i àvies, els altres protagonistes del dia i també inspiradors de bona part dels poemes presentats.

I finalment, un esmorzar per acabar! de manera molt agradable al jardí, en un ambient alegre i distès.